Цената за ноември ще е под 130 лв.  45% по-ниска

...
Цената за ноември ще е под 130 лв.  45% по-ниска
Коментари Харесай

Без “Газпром” и ония танкери газът е поевтинява, парното няма да поскъпва засега

Цената за ноември ще е под 130 лева. 
45% по-ниска цена на газа през ноември спрямо октомврийската ще предложи на 1 ноември “Булгаргаз ”, съобщи изпълнителният шеф на компанията Деница Златева навън съвещание в КЕВР в петък. Тя ще е не 166,14 лева на мегаватчас, а 130 лева и даже под това равнище. Тази добра вест накара ръководителя на КЕВР Иван Иванов да съобщи, че парното от 1 януари няма да нарастне.

“Имах доста огромни терзания преди 2 месеца, когато цената на газа стигна 353 лева, даже когато понижа на 233 лева за октомври, че това ще изисква КЕВР да увеличи цената на топлинната сила, тъй като в противоположен случай щяха да настъпят фалити на топлофикации

Сега обаче, когато цената ще бъде под 130 лева, тя се приближава до прогнозната в решението на КЕВР от 1 юли - 120 лева, и освен това състояние отпада нуждата от повишаване на топлинната сила ”, сподели Иванов.

Освен по-ниските котировки на нидерландската борса ТТF са получени и огромни отстъпки от фирмите, които се явиха на търга за ноември. Те варират сред 38 и 50% от цените, изясни Златева. Цената за ноември е с 20% по-ниска от тази, която би се получила при микс от доставки на азерски и съветски газ по дълготрайните контракти, посочи тя. Председателят на КЕВР също е правил калкулации за цената на съветския газ. Ако доставките бяха по договорите с азербайджанската компания и с “Газпром ”, цената е щяла да бъде 190,34 лева, а не 130 лева, както се получи

Ако са били купени количествата от 7-те танкера на “Шиниър ” - алтернатива от времето на кабинета на Кирил Петков, миксът с азерския газ е щял да направи цената на “Булгаргаз ” за ноември 179 лева И в двата случая цената е по-висока.

Стана ясно още, че е пред завършване търгът за полутечен газ за декември. Със започване на зимния сезон газът леко щял да нарастне, само че задоволително, заяви Златева. За декември ще предложим цена, която е под 50% на борсовите котировки, добави шефката на “Булгаргаз ”.

Иван Иванов посочи, че сега хранилището в Чирен е цялостно 88%, като се надява на 1 ноември, когато комисията утвърждава цената на природния газ, нагнетяването да стигне 90%, което надвишава с 10 на 100 прага, избран от Европейска комисия.

Европа се приготвя доста пламенно приблизително хранилищата са цялостни 93%, в Германия са 98%, в Италия 95%, във Франция съвсем 100%, което успокоява пазарите ”, сподели Иванов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР